Kategórie
 
 
 
 
 
 
E-commerce podnikanie

Ako správne vybrať CMS na správu e-shopu?

Nepodceňujte výber CMS – redakčného systému pre svoj e-shop. Správny výber CMS je kľúčová investícia e-shopu, ktorá dokáže do budúcna majiteľovi online obchodu ušetriť nemalé finančné prostriedky a zároveň aj čas.

Aj dnes sa stretávame s tým, že bežné obsahové úpravy alebo hromadné úpravy dát vykonáva iba dodávateľ e-shopu a náklady na tieto úkony sa šplhajú pokojne aj na stovky až tisíce € mesačne (napríklad viaceré jazykové mutácie). Predstavte si, že tieto zbytočne minuté peniaze by daný e-shop investoval do vylepšení e-shopu a automatizácie. Výsledkom by bolo, že online biznis by sa začal hýbať míľovými krokmi vpred.

CREATIVE sites - Tvorba e-shopov - eBook Ako správne vybrať CMS na správu e-shopu

Čo je to CMS?

CMS v preklade z anglického jazyka znamená Content Management System teda systém na správu obsahu, redakčný systém. Ide o zložitú a komplexnú webovú aplikáciu, prostredníctvom ktorej môžete spravovať obsah, dáta a nastavenia e-shopu alebo webu. CMS je implementovaný na webhostingu spolu s databázou celým e-shopom alebo webom a je dostupný online prostredníctvom administrácie.

Aké typy CMS pre e-shopy existujú?

Na CMS (redakčné systémy pre e-shopy) sa môžeme pozerať z viacerých pohľadov. My vám predstavíme rozdelenie CMS podľa:

  1. programátorských úprav
    1. Open source CMS vlastný vývoj alebo vývoj od agentúry
    2. Closed source CMS  hotové riešenie na prenájom, vlastný vývoj alebo agentúra/dodávateľ celého riešenia
    3. Vlastné CMS  vlastný vývoj alebo outsourcing
  2. jednoduchosti a komplexnosti administrácie CMS

Open source CMS

Redakčný systém s otvoreným zdrojovým kódom, ktorý umožňuje nahliadnutie do celého kódu. CMS si môžete stiahnuť, nasadiť na webhosting a upraviť podľa vlastných predstáv. Technicky skúsenejší to zvládnu aj sami, no odporúčame to nechať na odborníkov.

Odporúčanie: Nepúšťajte sa sami do e-shopu v open source CMS s vidinou bezplatného riešenia. Realita bude iná ako vaše očakávania a ušetríte si množstvo nervov, času, prebdených nocí a šedivých vlasov. Radšej si nájdite stabilných profesionálov na tvorbu e-shopu na open source CMS s kvalitnými referenciami, ktoré si môžete overiť. Nič nie je zadarmo! Aj čas sú vaše peniaze!

Ikonka CSTIPPri open source CMS (redakčnom systéme s otvoreným zdrojovým kódom) je jednou z hlavných výhod to, že má k dispozícii množstvo hotových doplnkových modulov a šablón a že migrácia e-shopu k inému dodávateľovi je menej náročná.

 

Closed source CMS

Redakčný systém, ktorý ma uzavretý zdrojový kód, čiže nie je možné nahliadnuť do zdrojového kódu. Okrem toho vývoj konkrétneho CMS vykonáva iba konkrétna firma alebo skupina firiem s patričnou licenciou (výnimočne aj nezávislí programátori – závisí to od konkrétnej licencie).

Takéto CMS si môžete prenajať za mesačný poplatok alebo percento z obratu, alebo si dáte svoj e-shop na mieru zhotoviť na konkrétnom CMS konkrétnej firme, ktorá ho bude aj prevádzkovať, no samotný CMS nevlastníte vlastníte iba licenciu na používanie a dáta.

Najčastejšie poskytujú closed source CMS:

  • krabicové prenájmové riešenia bez úprav na mieru, alebo
  • profesionálne agentúrne riešenia s úpravami na mieru

Ikonka CSTIPPri closed source CMS je veľmi dôležitý výber dodávateľa. Pre začínajúce, jednoduchšie alebo menšie e-shopy odporúčame riešenia na prenájom (tzv krabicové  prenájmové riešenie za mesačný poplatok). Pre ambiciózne, rastúce, zložitejšie alebo väčšie e-shopy, odporúčame tvorbu riešenia na mieru s kvalitným a stabilným dodávateľom.

Vlastné CMS

V ojedinelých prípadoch je vlastné CMS veľmi dobré riešenie, hlavne vtedy, ak sú majitelia e-shopu alebo kľúčoví zamestnanci/partneri veľmi technicky zdatní, ba programátori. Vtedy môžete mať veľkú technologickú výhodu oproti konkurencii a môžete ušetriť množstvo finančných prostriedkov. Nie je to však cesta pre každého.

Ako pristúpiť k správnemu výberu CMS na správu online obchodu?

Predtým, ako si vyberiete CMS, odporúčame vám definovať spolu so svojím tímom možnosti, hlavné ciele a požiadavky na nové CMS. Následný prieskum a vyhodnotenie realizujte vo väčšom tíme a ideálne s odborníkmi. V tíme by nemali chýbať:

  • administrátori a správcovia obsahu
  • marketéri
  • interné IT (ak existuje)
  • obchodníci
  • prípadne dodávatelia interných nástrojov (ERP atď.)
  • externí konzultanti špecialisti na e-commerce

Ikonka CSTIPVyskúšajte si DEMO, aby ste si mohli vyskúšať jednoduchosť úprav v našom CMS systéme a všetky ďalšie možnosti nášho systému, vyrobeného s láskou na Slovensku. Odporučili by sme vám, aby ste si každé CMS, hlavne jeho administráciu na správu e-shopu otestovali. Ak máte v tíme viac ľudí, nech si prácu s CMS vyskúša každý budúci administrátor. Súčasne si pozrite aj referencie, aby ste zistili reálne skúsenosti e-shopov s konkrétnym CMS už v prevádzke sú to cenné informácie.

V CREATIVE sites sa venujeme vývoju vlastného multijazyčného CMS pripraveného na expanziu – CREATIVE shop už 17 rokov. Navrhli sme unikátnu intuitívnu administráciu s množstvom funkcií a hotovými modulmi v našom App Store, kde vám dnes ponúkame najväčší počet aplikácií a funkcií pre e-shopové riešenia na Slovensku.

Obráťte sa na nás a my vás prevedieme výhodami a funkciami, ktoré vám prináša naše CMS CREATIVE shop. Páči sa vám táto predstava?

Tvorba e-shopov na mieru od CREATIVE sites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia