Kategórie
 
 
 
 
 
 
E-shop systém a funkcie

Zdieľaný vývoj je win-win pre klienta i developera

O crowdfundingu ste už isto počuli. Jeho princíp je jednoduchý a zároveň geniálny: pomocou malých peňažných čiastok od viacerých darcov vyzbierate dostatočne veľkú sumu na realizáciu svojho projektu. Stačí nájsť dostatočný počet sponzorov, ktorí sú vašej iniciatíve naklonení a v ideálnom prípade z nej môžu niečo získať. Podobne funguje i zdieľaný vývoj v CREATIVE sites. Záujemcovia sa môžu za zlomok ceny podieľať na vývoji funkcie, ktorú následne využijú vo svojom e-shope. Je to dokonalá win-win situácia - profitujú z nej sponzori i vývojár. Vysvetlime si podrobnejšie, ako funguje zdieľaný vývoj v našej firme.

CREATIVE sites v rámci profesionálneho e-shopového riešenia ponúka i vývoj nových funkcií e-shopu na mieru. Hoci sa v našom App Store aktuálne nachádza vyše 600 aplikácií pre customizáciu e-shopu, niektorí klienti preferujú vývoj špecializovanej aplikácie podľa potrieb konkrétneho online obchodu. Výsledkom tohto procesu je unikátna, na mieru šitá funkcia, ktorá sa následne implementuje do e-shopu klienta. Keďže ide o individuálny a nezriedka časovo náročný development, jeho proces môže byť pre niektorých klientov príliš nákladný. Vtedy vstupuje do hry zdieľaný vývoj.

V ponuke zdieľaného vývoja je CREATIVE sites unikátom na domácom trhu. Jeho podstata je pritom prostá: podobne ako pri crowdfundingu ide o kolektívne financovanie vývoja funkcie, ktorej vývoj by bol pre jednotlivých aktérov pridrahý. Po úspešnom ukončení vývoja appky si ju môžu zúčastnení klienti implementovať do svojich e-shopov za zlomok ceny, ktorú by zaplatili pri kúpe hotovej aplikácie v App Store.

Ako v praxi funguje spustenie zdieľaného vývoja? Iniciatíva spravidla prichádza zo strany vývojárov. Projektoví manažéri v konzultácii s developermi navrhnú potenciálnu funkcionalitu, z ktorej by mohli mať úžitok viacerí klienti. Kritériom môže byť napríklad dodatočné rozšírenie či vylepšenie už existujúcej funkcie.


 

Po vypracovaní konceptu zdieľaného vývoja nastáva oslovenie klientov. Podľa charakteru vybranej funkcie sa vytvorí zoznam klientov, ktorí by mohli mať záujem o účasť v zdieľanom vývoji. Ak ide napríklad o nadstavbu existujúcej funkcie, oslovíme klientov, ktorí majú v systéme jej aktuálnu verziu. V prípade, že prichádzame s vývojom čisto novej aplikácie, o tejto iniciatíve informujeme všetkých našich klientov. Robíme všetko pre to, aby mali všetci potenciálni záujemcovia možnosť zúčastniť sa zdieľaného vývoja a vylepšiť tak svoj e-shop za výhodnú cenu.

Každý vybraný klient obdrží mail, v ktorom nájde podrobné informácie o tom, aké výhody by mu vývoj danej funkcie mohol priniesť. Súčasťou mailu je i cenová ponuka vyjadrená intervalom odhadovanej ceny vývoja. Čím vyšší počet klientov sa zapojí, tým sa cena za vývoj posúva smerom k nižšej hranici. Po uzavretí počtu uchádzačov je klient informovaný o konečnej cene za účasť v zdieľanom vývoji. Predpokladaná doba vývoja aplikácie spravidla neprekračuje jeden pracovný týždeň.

Uveďme si konkrétny príklad úspešného zdieľaného vývoja. V roku 2019 sme iniciovali technologickú novinku, vďaka ktorej je možné automaticky dopĺňať adresy zákazníkov prostredníctvom Google API. Toto vylepšenie sa stretlo so širokým záujmom, a napokon sa do zdieľaného vývoja spomínanej funkcie zapojilo až 22 e-shopov. Výška podielu každého e-shopu na zdieľanom vývoji tvorila trištvrtinu konečnej ceny aplikácie po jej zaradení do App Store. Zúčastnené e-shopy tak získali appku s 25% zľavou. A to dokonca prednostne, čím môžu získať konkurenčnú výhodu.


Aké výhody zo zdieľaného vývoja plynú pre vývojársku firmu? Mottom CREATIVE sites je neustály posun vpred, technológie nevynímajúc. Vývoj funkcií si však vyžaduje hodiny programovania a testovania. Uvedenie spomenutej novinky - automatické dopĺňanie adries pomocou Google API - zabralo developerom dokopy 35 hodín. Zdieľaný vývoj je efektívny spôsob, ako nájsť finančné zdroje pre tento nezriedka časovo náročný proces. V konečnom dôsledku vyhrávajú všetci zúčastnení: vďaka zdrojom zo zdieľaného vývoja môže firma nepretržite inovovať a prichádzať s novými riešeniami, ktoré si účastníci v procese môžu zaobstarať za zlomok ceny. 

Od zavedenia tohto revolučného konceptu sme realizovali už desiatky zdieľaných vývojov: od rozšírenia platobných brán cez prihlasovanie do zákazníckeho konta pomocou sociálnych sietí po prepojenia s kuriérskymi službami. Naši klienti tak s náskokom získali množstvo užitočných funkcií pre rozvoj svojho e-shopu, na druhej strane tiež pomohli CREATIVE sites udržať si svoju vedúcu pozíciu na poli inovácií. Zdieľaný vývoj je skutočne win-win proces, z ktorého majú osoh všetky zúčastnené strany

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia