Kategórie
 
 
 
 
 
 
E-commerce podnikanie

Ochrana osobných údajov - bezpečnosť dát v CREATIVE sites

Na základe najnovších udalostí vo svete e-commerce týkajúcich sa úniku dát na e-shopoch spol. Shoptet by sme vás chceli ubezpečiť, že e-shopové riešenia od našej spoločnosti CREATIVE sites sú maximálne bezpečné. V našej spoločnosti máme viacúrovňovú bezpečnosť a predchádzame tak možnému úniku dát.

V prípade, ak ste nezaregistrovali danú udalosť, prikladáme vám krátke zhrnutie situácie.

Únik dát klientov spoločnosti Shoptet 

Dňa 24. mája 2022 potvrdila spoločnosť Shoptet únik dát cez jeden z doplnkov Pokročilé štatistiky, Súhrnný prehľad a aplikácia MôjShoptet. Udialo sa tak už počas apríla, kedy prišlo ku kompletnému stiahnutiu zákazníckych databáz naprieč viacerými e-shopmi na platforme Shoptet s doplnkom MonkeyData. Únik predstavuje dáta o stovkách tisícoch zákazníkov Čechách a na Slovensku. 

Otázkou nahnevaných zákazníkov a prevádzkovateľov e-shopov však aj naďalej ostáva, prečo MonkeyData údaje sťahovala a vynárajú sa aj podozrenia, či sa naozaj jednalo o chybu alebo úmysel, nakoľko ku sťahovaniu dát prišlo aj u e-shopov, ktoré spomínaný plug-in už nepoužívali alebo ho mali odinštalovaný. 

K aktuálnej situácii sa vyjadril aj CEO Shoptet, Samuel Huba, ktorý všetkých ubezpečil, že sa nejedná o únik dát v zmysle hackerského útoku, tj. nejednalo sa o úmyselný útok na dáta, ako tomu býva pri úniku dát z kreditných či debetných kariet a preto by sa zákazníci e-shopov nemali obávať ohrozenia ich dát. 

Žiaľ, poukazuje súčasne nato, že z právneho hľadiska sa ani nejedná o únik alebo zneužitie dát, pretože v spomínanom čase bola stále platná zmluva medzi e-shopom a spoločnosťou MonkeyData, ktorú podpísali pri zavádzaní plug-inu a ktorej súčasťou je aj zmluva o spracovaní dát a aj zmluva o spracovaní osobných údajov.   

V ostatných prípadoch sa podľa vyjadrenia spoločnosti MonkeyData jednalo o technickú chybu, ktorá bola ihneď opravená a všetky dáta boli podľa vyjadrenia MonkeyData ihneď zmazané. 

Podľa odpovede MonkeyData neunikli žiadne dáta. V zmluvných podmienkach je definovaný rozsah spracovávaných dát a prístup k dátam bol iba na základe súhlasu od e-shopu. Zároveň ubezpečujú, že dáta nikam neunikli a ani neboli zneužité ale že ostali v spoločnosti a boli použité v súlade so zmluvnými podmienkami. 

Bezpečnosť dát u CREATIVE sites

Jana Zajícová, CEO CREATIVE sites: 

“Bezpečnosť dát našich klientov a ochrana osobných údajov zákazníkov je pre nás v CREATIVE sites prvoradá. O bezpečnosť e-shopov a o ochranu osobných údajov zákazníkov sa u nás stará tím špecialistov. Tým, že celý vývoj e-shop systému prebieha in-house v našom vlastnom e-shop riešení na našich vlastných serveroch, nepovoľujeme vývoj ani prístup tretím stranám.”

Nepodceňujte bezpečnosť e-shopu. Váš e-shop je miesto, kde máte uloženú zbierku dôležitých dát o klientoch, dodávateľoch, platbách, kontaktoch a mnoho iného. Našim cieľom v CREATIVE sites je ponúkať vám bezpečné riešenia pre váš business a rozvoj vášho online podnikania. Počas 18 rokov pôsobenia na trhu neprišlo ani raz k narušeniu bezpečnosti, čo hovorí o vysokej kvalite našich riešení.

Plánujete si zriadiť nový e-shop alebo expandovať s existujúcim? Chcete sa venovať svojmu podnikaniu a svoj e-shop zveriť profesionálom?  Neváhajte sa na nás obrátiť. Sme tu pre vás a radi vám pomôžeme s rozvojom vášho online podnikania.

(Zdroj informácií )

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia