Kategórie
 
 
 
 
 
 
Online marketing & SEO

Black Friday a Cyber Monday: E-commerce sviatky hojnosti

Black Friday je pojem známy už na celom svete. Postupom času sa rozšíril z USA aj do ostatných kútov sveta a spojil nakupovaniachtivých zákazníkov s predajachtivými obchodníkmi. V posledných rokoch sa však začal dostávať do pozornosti aj nasledujúci pondelok po čiernom piatku - Cyber Monday. O čom sú oba nakupovacie sviatky, a prečo by sme im mali venovať pozornosť?

Black Friday a Cyber Monday

Ako vznikol Black Friday?

Black Friday ako taký samozrejme nie je oficiálnym sviatkom, dá sa však označiť ako sviatok nakupovania. Prišiel k nám z USA a Kanady a je to deň, ktorý nasleduje po Dni vďakyvzdania, prípadne je to štvrtý piatok v novembri. V Amerike sa považuje za začiatok vianočného nákupného ošiaľu. 

Ikonka CSVedeli ste že Zamestnanci v USA dostávajú od firiem voľno, aby sa mohli zúčastniť nákupných maratónov na Black Friday?  

História Black Friday

O vzniku Black Friday koluje viacero rôznych teórií. Podľa jednej z nich vznikol tento termín ako označenie veľkého dopravného zmätku, ktorý nasledoval vždy na druhý deň po Dni vďakyvzdania. Počas 60. a 70. rokov 20. storočia sa dostal do širšieho povedomia ako označenie zmätku a dopravných zápch v uliciach po Dni vďakyvzdania.

Iná teória hovorí o označení dňa, kedy v účtovných knihách obchodníci zaznamenali prvé zisky v tom roku a vyhrabali sa z červených (záporných) čísiel. Zisky sa potom označovali tradične ako čierne čísla. 

Kedy bude tohtoročný Black Friday?

V roku 2022 pripadne Black Friday na piatok 25. novembra. Mnoho spoločností však ohlasuje výrazné zľavy už pred týmto dátumom, prípadne rozšíria výpredaje na celý nasledujúci týždeň. V minulosti trval Black Friday striktne 24 hodín. 

Kritika Black Friday

Black Friday zákazníci milujú. Sú ochotní stáť celé hodiny pred obchodom a po otvorení predajne vziať tovar doslova “útokom”. Časté sú zranenia, či priamo smrteľné nehody zavinené touto nákupnou horúčkou. 

Preto je Black Friday kritizovaný ako sviatok konzumu, kedy spotrebitelia strácajú súdnosť. Nehovoriac o ekologickej stránke veci, pretože nákupy v ten deň výrazne prevyšujú spotrebu zákazníkov a mnohí sa ulakomia na kúpu len kvôli zľavám

 

Poznáte Cyber Monday?

Ako reakcia na stále sa rozširujúci e-commerce svet vznikol Cyber Monday, ktorý nasleduje hneď ďalší pondelok po Black Friday. Tento výraz vznikol prvýkrát v roku 2005, pretože maloobchodníci si všimli, že je mnoho zákazníkov, ktorí si počas Black Friday nestihnú alebo nechcú nakúpiť a nakupujú radšej online z domu alebo z práce. Vyhnú sa tak nielen dlhému čakaniu pred obchodom, ale aj preplneným obchodným priestorom, či zraneniam pri nakupovaní. 

Termín Cyber Monday sa behom pár nasledujúcich rokov rozšíril do celého sveta a online predajcovia ho využívajú na ponúknutie zliav tým, ktorí nakupujú radšej na e-shopoch. Niektoré e-shopy majú zľavy aj celý týždeň, k čomu sa udomácnil výraz Cyber Week, aby mali spotrebitelia väčší priestor na nákupy a väčšiu chuť nakupovať. 

Kedy bude tohtoročný Cyber Monday?

Tohtoročný Cyber Monday padol na 28. novembra 2022. Spolu s Black Friday zľavami tak predstavuje naozaj výhodný a pohodlný spôsob, ako nakúpiť, ušetriť a pripraviť sa na Vianoce

 

Skvelé zľavy v CREATIVE sites

Aj v CREATIVE sites bude Black Friday! Pripravili sme si pre našich klientov výhodné zľavy až do 60% na 168 aplikácií z App store, v ktorom nájdete spolu 650+ aplikácií. Tieto aplikácie vylepšia váš e-shop a rozšíria ho o nové možnosti a funkcionality, ktoré oceníte vy, ako majiteľ e-shopu a aj vaši zákazníci.  

Ikonka CSZľavy pre našich klientov budú v App Store platiť od 25.11. do 28.11. 2022. Vyberte si zo 168 appiek, so zľavou až do 60%!

CREATIVE sites tvorba e-shopov na tému Redizajn e-shopu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia